Září – Měsíc ADRENALINU

Autor       30.08.2019
Září – Měsíc ADRENALINU
Celé září se na Darujpoukaz.cz ponese v duchu adrenalinu, sportu a akční zábavy! Připravili jsme si pro vás výběr těch nejodvázanějších dárkových poukazů, těšit se můžete také na SOUTĚŽ o dárkový poukaz na nezapomenutelný zážitek a u vybraných poukazů na zajímavé SLEVY. Akce trvá až do 30. září, tak buďte u toho s námi a pořádně se odvažte!

Úvodem trochu teorie - Co je adrenalin?

Jde o hormon, patřící do skupiny katecholaminů, je vyměšován dření nadledvin. Tento hormon dokáže tělo efektivně připravit na extrémní výkon. Adrenalin společně s kortizolem napomáhají organismu udržet se při životě v krizové situaci. Látky působí proti sobě – adrenalin pomáhá podávat extrémní výkony a kortizol chrání organismus před poškozením od účinků adrenalinu.

Tělo na adrenalin reaguje např. zvýšenou srdeční frekvencí, uvolněním dýchacích cest a mobilizaci energetických zásob v kosterních svalech. Díky těmto reakcím dokáže tělo zvýšit výkon na maximum a vede tak k úspěšnému vyřešení hrozby.

Teď ta příjemnější část

Na adrenalin reaguje náš mozek v jeho oblasti odměny, kde je nervovým přenášečem dopamin, vyvolávající pocity spokojenosti a úspěchu. Po adrenalinovém zážitku se tak můžeme těšit na pocit příjemné eufórie.

Není adrenalin jako adrenalin…
Na rozdíl od hrozeb, které si můžeme prožít např. při útoku divokého zvířete, je adrenalinový zážitek, který sami dobrovolně podstoupíme velmi příjemná výzva!

Z vlastní zkušenosti, kdy jsem sama vyzkoušela tandem paragliding, mi instruktor na mou nadšenou reakci po přistání řekl, že nezná člověka, který by po takovém zážitku litoval, že do toho šel.


Kdo se bojí nesmí adrenalin?

Pravda je taková, že bát se před adrenalinovým zážitkem, je naprosto přirozené a pochopitelné. Je důležité si ale uvědomit, že vás zážitkem doprovází zkušení instruktoři, kteří se postarají o vaše bezpečí. S klidem se svěřte do jejich rukou a užijte si celý zážitek naplno! Za ten pocit, že jste překonali sami sebe a splnili si svůj sen to opravdu stojí!

Jaký zážitek vybrat?

Ať už se rozhodnete splnit si svůj sen nebo jej pomůžete splnit někomu blízkému, je dobré zvážit, který zážitek bude ten pravý. Pojďme si společně přiblížit, jaké jsou možnosti:

Ve vzduchu
Zážitky ve vzduchu patří k těm nejvíce vzrušujícím. Je skvělé zažít pocit, kdy nemáte pevnou půdu pod nohama. Když jste tam nahoře neexistuje nic, co by vám pokazilo vzrušující pohled na krajinu pod vámi. Mezi nejoblíbenější zážitky ve vzduchu patří tandem. U tandem paraglidingu se startuje rozběhem z vyvýšeného místa a celý let trvá přibližně 15 až 20 minut. Na rozdíl od tandemového seskoku, kdy se startuje skokem z letadla z přibližně 3000 metrové výšky nad mořem a po otevření padáku let trvá asi 5 minut.

Na vodě
Vodní živel dokáže pořádně překvapit. I na klidné vodě si můžete užít akční chvíle. Naučte se například ovládnout paddleboard. Paddleboarding je velice zdravý aerobní sport, při kterém rovnoměrně zapojíte celé tělo, zlepšíte si smysl pro rovnováhu a fyzickou kondici.
Máte-li raději živější proudy řek, posbírejte partu přátel a užijte si víkendový kurz na raftu. Rafting si zcela jistě zamilujete nejen pro akční povahu tohoto sportu, ale také pro přírodní krásy řek, které vás budou po celou dobu obklopovat.

Pod vodou
Poznejte svět po hladinou. Naučte se potápět s přístroji. Po překonání prvních chvil, kdy se zcela oddáte přístrojům, díky kterým pokoříte zákony lidského těla a budete moci volně dýchat pod vodou, si začnete užívat volnost a podvodní svět vás zcela pohltí. Kurz potápění pro začátečníky trvá celý víkend. Budete mít tedy dostatek času naučit se vše potřebné.

Na pevné zemi
Zajímá vás, jak se řídí luxusní sporťák, jako je Ferrari či Lamborghini? Usedněte za volant a poddejte se jízdě, na kterou nezapomenete! Už nemusíte jen snít, splňte si svůj klukovský sen právě teď.
Nebo vás spíše ohromují zbraně? Parádní pocit moci a zároveň velkého respektu okusíte na střelnicích, kde vám zapůjčí ty nejodvážnější zbraně, jako je kulomet, brokovnice nebo nejvýkonnější revolvery. Pozor! Nemusíte střílet pouze na terč, zajímavý zážitek je také střílení na lidi. Zde vás naučí, jak se ubránit případnému skutečnému útoku. Pro ty z vás, kteří by si raději užili akční zábavu s přáteli, je skvělou volbou paintball.

Zdolávání pozemních cílů Vám půjde snadněji s kvalitní obuví. Jedním z nejpopulárnějších modelů tohoto roku jsou tenisky Nike Air Max 720, které skvěle vypadají a zároveň jsou díky technologii Air nesmírně pohodlné.

Pod povrchem
Tajemné prostředí jeskyní si vychutnáte při dobrodružné výpravě po jeskynní trase v Moravském krasu. Vypůjčíte si jeskyňářskou výstroj a absolvujete zajištěnou lezeckou trasu v jeskyni plné průlezů, prolézaček, traverz s "houpačkami“. Budete mít jedinečnou možnost nahlédnout do míst, kam se běžně člověk nedostane.

Není na co čekat, dejte životu lekci

Odhoďte zábrany za hlavu a vydejte se za svým dobrodružstvím! Vašim adrenalinem vás budou provázet zkušení instruktoři, kteří se postarají o vaše bezpečí. Volba je na vás, inspirujte se našim exkluzivním výběrem těch nejodvážnějších dárkových poukazů.

Krásné zážitky vám přeje tým Darujpoukaz.cz