Kam v zimě na výlet

Autor       19.11.2021
Kam v zimě na výlet

Ani v chladnější části roku není třeba sedět doma „za pecí“. Je tomu přesně naopak, vždyť i zima nabízí spoustu kouzelných možností, jak trávit volný čas mimo domov. Pokud stále váháte, co během mrazivého počasí podniknout, třeba se inspirujete našimi tipy na výlet v zimě.

Na co nezapomenout před odjezdem na výlet

V zimě se často zapomíná na řádné zabezpečení domova před odjezdem. Vždy si proto raději zkontrolujte, zda jste skutečně zavřeli všechna okna a zamknuli vstupní dveře, případně i další přístupy do domu (například přes sklep nebo garáž).

Také nezapomeňte připravit automobil na zimní jízdu. V opačném případě by vás mohl nechat na holičkách někde uprostřed krajiny, což není v zimě nic příjemného. Pozornost věnujte zejména autobaterii, která obzvláště v mrazech trpí. Pokud si nejste jistí technickým stavem vozidla, dejte ho raději na prohlídku do autoservisu.

Pěší turistika v zimě

Zimní turistika se od té letní v mnohém liší. Rozhodně jí však nelze upřít zvláštní kouzlo. Pro mnohé je dokonce turistika v zimě tou vůbec nejkrásnější.

Vinice v zimě

Zdroj: Pixabay.com

Pálava, jak ji neznáte

Od jara až do podzimu je jihomoravská Pálava spolu s přilehlými malebnými vesničkami doslova v obležení turistů. Po vinobraní ale ruch rázem utichne a krajina se konečně ponoří do zaslouženého ticha. I v zimě má však tento líbezný kraj co nabídnout.

Doporučuje třeba nenáročnou procházku podél Novomlýnských nádrží. Pokud si ale chcete prošlápnout zimní boty, vyšplhejte se až nahoru na Děvín. V případě jasného počasí se budete moct těšit z výhledu na zasněžené Karpaty. A jestliže vám počet kilometrů nedělá žádné vrásky, můžete si udělat turistický výlet z Pavlova přes Tabulovou horu až do Mikulova.

Stromy v zimě

Zdroj: Pixabay.com

Vzhůru do šumavských lesů

Turistickým rájem je bezesporu Šumava, která zaujímá plochu takřka 700 km2. V zimě se lze vydat na některou z obrovského množství běžkařských tras, ale ani pěší turisté rozhodně nepřijdou zkrátka. Procházka zasněženou šumavskou krajinou skýtá opravdu nezapomenutelný zážitek.

Zdolat je možné například stezku z Kvildy na Bučinu. Ta je určena právě pro pěší návštěvníky a nespornou výhodou je bezesporu také fakt, že se udržuje po celý rok. Její délka činí necelých 7 km a nabízí malebné výhledy zejména na východní část Šumavy.

Za pozornost stojí i samotný výchozí bod. Kvilda je totiž nejvýše položenou obcí ČR, leží v nadmořské výšce úctyhodných 1064,8 m n. m.

Romantický výlet v zimě

Výlety v zimě se mohou nést i v romantické atmosféře. Není ostatně ani příliš složité ji navodit, zvlášť pokud se poštěstí příhodné počasí, kdy příroda oblékne svůj bílý sněhový háv.

Konopiště

Zdroj: Pixabay.com

Zámek Konopiště je kouzelný i v zimě

Romantiku plnými doušky si můžete vychutnávat v konopišťském zámeckém parku. Ten je oblíbeným cílem na zimní výlety nejenom pro obyvatele hlavního města. Z Prahy se na Konopiště dostanou již za necelých 40 minut.

Samotný zámek je sice přes zimu uzavřený, ale přilehlý rozlehlý park je pro veřejnost přístupný. A je protkán řadou krásných naučných stezek. Za pozornost stojí například 3,5 km dlouhý okruh „Pod stromy“, který návštěvníky seznámí dohromady s 11 druhy stromů rostoucích v parku. Začíná u zámeckého rybníka a vede až k vrchu Tuškov.

Krásná a sněhovou peřinou přikrytý krajina v okolí zámku je jako stvořená pro procházku zamilovaných párů, ale vhodná je i pro rodiny s dětmi. Pokud je berete s sebou, nezapomeňte přibalit také nějakou dobrotu pro lesní zvířátka.

Brno

Zdroj: Pixabay.com

Romantický wellness pobyt v Brně

Stále přemýšlíte, kam na výlet v zimě, ale nemůžete se rozhodnout, protože si s mrazivým počasím příliš nerozumíte? Jednoduše vyrazte za teplem a nemusíte zamířit až do jižnějších krajin. Kosti si pořádně prohřejete třeba v wellness centrech, která se nachází kousek od Brněnské přehrady.

Návštěvníkům je k dispozici vyšperkovaná wellness zóna, kde není nouze o termální bazén, saunový svět, stejně jako privátní spa a masáže. A po vydatné relaxaci lze vyrazit třeba na romantickou procházku historickým centrem Brna, kde je i mnoho restaurací skýtající gastronomické zážitky.

Výlet s dětmi v zimě

Vymyslet, kam na výlet s dětmi v zimě, může dát pořádně zabrat. Pokud už jste si dosyta užili sáňkování a bobování, můžete vyzkoušet třeba trochu něco jiného.

Rozhledna

Zdroj: Pixabay.com

Dolní Morava je rájem pro děti i v zimě

Dolní Morava, která se nachází na pomezí Jeseníků a Orlických hor, je celoročně vyhledávanou destinací rodin s dětmi. Je zde totiž velká spousta dechberoucích atrakcí, na kterých se vyřádí děti i dospělí.

Největším lákadlem je pochopitelně Stezka v oblacích, která je přístupná i přes zimu. Při slunečném počasí se z ní nabízí úchvatné výhledy na masiv Králického Sněžníku a malebné údolí řeky Moravy. O pořádný adrenalin se postará tobogán, který je dlouhých rovných 100 m.

A odtud se lze vypravit třeba rovnou na Mamutí horskou dráhu, která je se svou délkou 3 km druhou nejdelší v rámci celé Evropy! Na Dolní Moravě nechybí ani 2 dětské ski parky, kde se mohou děti zdokonalit v jízdě na lyžích.

Velká porce zábavy v TOBOGA Fantasy

Váháte, kam na výlet s miminkem v zimě? Není divu, malé děti by neměly být v chladném počasí příliš dlouho. Zimní procházky s kočárkem je proto vhodné zpestřit i dalším programem. Své ratolesti zaručeně zabavíte i přímo v Praze, pokud se vypravíte na Zličín. Tam se totiž nachází obrovské herní centrum TOBOGA Fantasy, kde je nepřeberná spousta dětských atrakcích, na kterých se mnohdy vyřádí i jejich rodiče.

Pro nejmenší děti do 5 let je určena sekce Fun Park. V ní si mohou vyzkoušet třeba oblíbený bazének s míčky, celou řadu skluzavek a několik trampolín. Pravidelně jsou zde pořádány také nejrůznější zábavné akce a dílničky pro děti, které zaženou nudu i během nevlídného počasí.