Tipy pro řidiče začátečníky - na co si dát pozor

Autor       09.12.2021
Tipy pro řidiče začátečníky - na co si dát pozor

Jezdit a zase jen jezdit

Zdá se to možná jako klišé, ale žádná autoškola vám nedá to nejdůležitější – praxi. Sice splníte počet povinných jízd a teoretickou zkoušku, ale to nejdůležitější přichází teprve po absolvování autoškoly. Je to praxe. Jen najeté kilometry vás připraví na nestandartní situace.

Ze začátku je vhodné jezdit se zkušeným řidičem. Samotné řízení vás totiž ze začátku může zaměstnat natolik, že nebude plně vnímat dopravní značení či situaci na silnici. Právě k tomu bude dobrý zkušený řidič vedle vás, který vám bude hlídat veškeré další vjemy, které jako řidič začátečník plně nezvládnete pojmout.

Také je vhodnější jezdit mimo frekventovaná města, dokud plně neovládnete řízení vozidla a nestane se pro vás automatickým. Teprve ve chvíli, kdy nebudete neustále myslet na to, kdy přeřadit a začnete auto ovládat automaticky, začněte jezdit ve městě. Je také dobré cesty, po kterých na začátku budete jezdit, znát. Pokud se budete muset kromě řízení soustředit i na hledání odboček, můžete znervóznět a začít dělat chyby.

Kromě teoretické přípravy v autoškole si přečtěte i tipy a triky, jak jezdit na mokré vozovce, jaká je brzdná dráha na náledí či co je to aquaplaning a jak se v takovém případě chovat. Teorie však nemusí stačit. Pokud si chcete podmínky na kluzké vozovce vyzkoušet, existuje celá řada kurzů pro řidiče, které vás provedou řízením ve specifických a ztížených podmínkách.


V silničním provozu se setkáte s mnoha různými typy řidičů. Kromě začátečníků, jako jste vy, tam budou například agresivnější řidiči, kteří budou neustále troubit a budou vás tlačit k přidání rychlosti. Nenechte se od nich vyprovokovat, jejich troubení si nevšímejte.

Nebojte se samolepky „Z“ – upozorní řidiče za vámi, že vozidlo řídí nezkušený řidič, a oni pak budou udržovat větší odstup. 

Čeho se vyvarovat?

Frajeřina za volantem se nevyplácí ani tehdy, když za sebou máte najeto tisíce kilometrů, natož u začátečníků. Častou chybou začínajících řidičů je pocit, že „už to umí“. Taková frajeřina se projevuje například držením volantu jednou rukou nebo rychlou jízdou. Takhle tedy určitě ne.

Pochlubit se kamarádům, že už máte řidičák, to je další nešvar, který nemusí dopadnout dobře. Kamarádi vzadu na sedadle jsou velkým rozptýlením. Jak již bylo zmíněno, zpočátku by váš doprovod v autě měl být zkušený řidič, který vám pomáhá se zorientovat v tom, jak řídit auto. Ne kamarádi, kteří na vás mluví a dožadují se puštění rádia či zapnutí topení.

Zpočátku se zkuste vyvarovat všem rušivým jevům – mobilní telefon a rádio. Mobilní telefon, ačkoliv je napojený na handsfree, může při zazvonění narušit vaše soustředění a rozhodit vás. Oblíbená písnička v rádiu, zejména rychlejšího tempa, vás poté podvědomě může vézt ke zrychlení, a navíc také může odvádět pozornost od vozovky.

Spoléhat se na ohleduplnost ostatních řidičů je také něco, čeho se vyvarujte. Například pravidlo zipu znají všichni, ale ne všichni jej dodržují.

Nedodržování rozestupů je něco, co je nebezpečné i pro vyježděné řidiče. Nikdy nevíte, co udělá auto před vámi, a tedy si vždy nechte takový prostor, abyste mohli zareagovat na prudké nenadálé brždění.

Nepodceňujte tzv. mrtvý úhel v autě. Je to prostor, který není vidět v žádném zrcátku a ani jej nevidíte přímým pohledem. Nelze se mu zcela vyhnout, musíte být tedy obezřetní a ideálně se při přejíždění do jiného pruhu kromě podívání do zrcátek ještě ohlédnout přes levé rameno za sebe. 

Jak překonat strach z řízení?

Doteď jste jezdili v autoškole suverénně a když nastal konečně ten okamžik, že máte sami usednout za volant, najednou vás polije horkost a vy se začnete klepat. Jak to? Vždyť na tohle jste se těšili! Kvůli tomuhle jste přeci dělali řidičský průkaz, ne? Jenže jste si zvykli na auto v autoškole, kde vedle vás seděl zkušený řidič s pedály navíc a vy jste věděli, že situaci může kdykoliv zachránit. A najednou máte úplně jiné auto, spojka zabírá jinde a vy máte pocit, že za volantem sedíte poprvé.

Mnoho lidí tento prvotní šok natolik vyděsí, že pak začnou hledat výmluvy, proč nechtějí řídit. Jak se nebát řídit auto? Strach z řízení auta je normální, zažili jej ve svých začátcích skoro všichni. Důležité je si uvědomit, že je to zejména ve vaší hlavě - vy si musíte uvědomit, proč máte strach a zda to sami zvládnete překonat.

Jak překonat strach z řízení auta? Jedině ježděním. A opět platí, že je vhodné zkušený doprovod a vybírat si ze začátku cesty, které znáte.

Po letech opět za volant

Možná jste chvíli jezdili, možná jste se po autoškole k řízení nedostali a možná taky prostě nebylo kde jezdit. Důvodů je mnoho, ale důsledek je stejný – máte řidičský průkaz, ale už několik let jste neřídili. Vaše okolí vám neustále říká, že musíte překonat strach a začít znovu jezdit. Jak ale znovu začít? Nejjednodušší je najít nějaké místo, kde se znovu můžete seznámit s řízením vozidla a máte kolem sebe prostor. Ideální jsou velká prázdná parkoviště, nepoužívané letištní plochy apod.

Úplně nejlepší jsou ale opakovací kurzy, tzv. kondiční jízdy, které nabízí většina autoškol. Zde již neplatíte za celou autoškolu, ale zaplatíte si potřebný počet jízd s učitelem po vašem boku, díky kterým znovu získáte sebevědomí za volantem.

Péče o vaše auto

Zvládli jste předchozí kroky – vyjezdili jste se, naučili se vnímat vaše okolí a zbavili se strachu. Máte veškeré potřebné schopnosti k tomu, aby se z vás stali zkušení řidiči. Ale kromě toho už možná auto i vlastníte a potřebujete tedy, aby vaše vozidlo bylo naprosto v pořádku a vy jste se na něj mohli spolehnout. 

V servisu vám zkontrolují olej, brzdy a celkový stav vozidla. Kromě toho však údržba auta obsahuje například i kontrolu tlaku v pneumatikách, kterou byste měli provádět alespoň 1x měsíčně. Pokud má vaše auto alternativní pohon (např. LPG), i tomu musíte věnovat pozornost a nezapomenout si dojít na revizní kontrolu LPG systému.


Kompletní soupis úkonů si můžete přečíst v tipech na pravidelnou údržbu auta. Specificky pro chladnou část roku je vhodné se ještě seznámit s tím, jak připravit auto na zimu. Výměnou letních pneumatik za zimní totiž údržba auta před zimou nekončí.

Rozhodně se však zimního ježdění nebojte, protože i v zimě se dá jezdit na úžasné výlety!