Sportovní a obranná střelba - jak začít?

Autor       04.01.2022
Sportovní a obranná střelba - jak začít?

Druhy střelby

Střelba se stává velmi oblíbeným koníčkem nejen dospělých, ale i starších školáků. Možná i vás překvapilo vaše dítko žádostí, abyste jej přihlásili na střelbu. Střelbu lze rozdělit dle toho, z jakého účelu je prováděna, a to na sportovní, zážitkovou, loveckou a obrannou. Jednotlivé typy se od sebe liší nejen účelem, pro který jsou prováděny, ale například i potřebou zbrojního pasu. Každému typu tedy budeme věnovat samostatné odstavce.

Sportovní střelba

Toto sportovní odvětví je úžasné v tom, že můžete začít v podstatě v jakémkoliv věku. Oddíly mají stanovenou dolní hranici, která je 10 let. Není to žádný výmysl daných oddílů, ale je to dáno zákonem. Sportovní střelba zahrnuje střelbu z pušky, pistole či brokové disciplíny. Také je využívána například při biatlonu či moderním pětiboji.

Zdroj: Pexels.com

 Ve chvíli, kdy projdete počátečním kurzem a začnete se učit zacházet se střelnou zbraní, budete potřebovat zbrojní průkaz. V tomto případě se jedná o zbrojní průkaz typu B, který opravňuje držitele k nákupu zbraní kategorie B a C. Tento typ zbrojního průkazu může být vystaven osobám již od 15 let, pokud jsou členy sportovní organizace zabývající se střelbou.

Zážitková střelba

Zážitková střelba je specifická v tom, že na ni většinou nepotřebujete zbrojní průkaz. Bude po vás vyžadován pouze v případě, že dárkový poukaz na střelnici bude na specifické zbraně. Jedná se o typ střelby, kdy od někoho dostanete poukaz na střelbu a vy se poté dostavíte na místo určení. Zde projdete základním školením a poté si vyzkoušíte střelbu dle dárkového poukazu.

Lovecká střelba

V České republice se lovecká střelba týká myslivců. Ti v rámci svého vzdělávání prochází speciálním kurzem na střelbu. Pro tento typ střelby je třeba zbrojní průkaz typu C, který je vydáván od 18 let. V případě, že se jedná o žáka školy, kde je v osnovách výuka myslivosti, může být zbrojní průkaz dle zákona vydán již v 16 letech.

Zdroj: Pexels.com

Obranná střelba

K nácviku obranné střelby slouží kurz obranné střelby. Ten je rozdělený na několik stupňů, ve kterých se postupně seznamujete s pistolí, jejím nabíjením a střelbou. V návaznosti na základní kurz se pak v dalších kurzech trénuje pokročilejší střelba z pistole a taktická střelba. Základní kurz je určen zejména pro získání střeleckého průkazu, který v tomto případě musíte mít typu E. Zbrojní průkaz typu E je vydáván od 21 let a dává jeho držiteli oprávnění nosit zbraň.

V souvislosti s obrannou střelbou je třeba zmínit LOS (lidová obraná střelba). Jedná se o českou střeleckou soutěž určenou pro ty, kdo mají zbraň pro obranu. Součástí této soutěže jsou stresové modelové situace, které zúčastněným mají pomáhat zlepšovat své dovednosti.

Pro získání zbrojního průkazu typu E je třeba splnit mnoho podmínek a jistě stojí za to zmínit, že by ochrana vašeho majetku neměla být hlavním důvodem k tomu, proč si zbraň pořídit. Prvními možnostmi, jak zabezpečit svůj majetek a ochránit sebe a své blízké, by mělo být mechanické a elektronické zabezpečení domu. Základním mechanickým zabezpečením každé domácnosti by měly být odolné bezpečnostní vchodové dveře. Mezi elektronické pak řadíme kamerové systémy či různé druhy alarmů. Dříve než na zbrojní průkaz se tedy zaměřte na zabezpečení svého domu.

Střelnice

Pokud si chcete nejprve vyzkoušet střelbu jako takovou, než se rozhodnete přihlásit do nějakého kurzu, povedou vaše kroky na střelnici. Zde však narazíte na zásadní problém, pokud nemáte zbrojní průkaz. Střelnice bez zbrojního průkazu pouští pouze osoby, které mají s sebou instruktora nebo jiného držitele zbrojního průkazu. Střelba na střelnici je tedy ideálním začátkem, ale musí s vámi být instruktor střelby. Ten vás naučí základy držení zbraně a poradí, jak vybrat pistoli.

Zdroj: Pexels.com

Ceník na střelnici závisí zejména na městě a velikosti střelnice. Dále pak musíte počítat s pronájmem zbraně, určitou částkou za střelivo a platí i váš doprovod. Nezapomeňte tedy tyto položky sečíst, aby vás návštěva střelnice nepřekvapila. Výhodou může být, pokud vám někdo daruje dárkový poukaz na adrenalin.

Vybavení pro střelbu

Například sportovní střelba není úplně nejlevnější koníček, protože jen samotná zbraň vás může stát i čtvrt milionu. Ale nelekejte se předčasně, tyto částky se týkají profesionálů. Co tedy budete pro začátek potřebovat a kolik vás to bude stát?

Základem je samozřejmě střelecká zbraň, kterou pro začátek stačí koupit starší. I tak se vstupní investice pohybuje mezi 5 až 10 000 Kč. Sportovní střelba ze vzduchovky vyžaduje náboje, které na jeden trénink vyjdou na cca 30 Kč. Sportovní střelba z pistole vyžaduje má náklady na náboje vyšší a to cca 200 Kč.

Kromě zbraně a nábojů budete potřebovat ještě ochranné vybavení, kam patří brýle na střelbu a sluchátka na střelbu. Vzhledem k tomu, že se jedná o hlučný sport, je třeba pořídit kvalitní sluchátka určená přímo pro střelbu.

Dále musíte počítat s oddílovými příspěvky pro oddíl, kde se budete střelbě věnovat.

Specifické vybavení poté vyžaduje závodní střelba, kde již bude třeba výše zmíněná profesionální zbraň. Kromě té bude dále třeba střelecký kabát, kalhoty a boty, což dohromady vyjde na cca 15 000 Kč.

Kromě vybavení, které musíte pořídit, vyžaduje střelba i určité osobnostní předpoklady. Jedná se zejména o schopnost soustředit se, dobrý fyzický stav a kvalitní zrak.