Jak správně degustovat víno?

Autor       29.08.2022
Jak správně degustovat víno?

Pokud jste někdy absolvovali degustaci ve společnosti vinařských expertů, tak vám degustování vína mohlo připadat jako velká věda. Pokud si však osvojíte pár základních pravidel, tak si lehce osvojíte základy degustování vína, které vám pomůže lépe porozumět jednotlivým odrůdám, a co je důležitější, zvýší váš požitek při jejich popíjení.

Každý má své jedinečné chutě, proto může být výsledek degustování zcela subjektivní. Důležité je rozpoznat své vlastní chutě a preference, a tomu přizpůsobit váš vkus na víno. A stejně jako u většiny věcí platí, že jediný způsob, jak se v popisu vína zlepšit, je pravidelně (ale s mírou) cvičit. Pokud budete dodržovat tu správnou míru, tak víno může pomoci uvolňovat přebytečný stres.

Proč se vyplatí správně degustovat víno?

Popíjení vína se často přirovnává k poslechu hudby. Každý má své jedinečné chutě, proto může být výsledek degustování zcela subjektivní. Důležité je rozpoznat své vlastní chutě a preference, a tomu přizpůsobit váš vkus na víno. A stejně jako u většiny věcí platí, že jediný způsob, jak se v popisu vína zlepšit, je pravidelně (ale s mírou) cvičit.

Pomocí správného degustování vína můžete také rozpoznat, zda víno nemá nějakou vadu. Ty vznikají špatnou výrobní technologií, nešetrnou manipulací nebo špatným skladováním. Tyto vady mohou mít negativní vliv na chuť, ale takové víno pořád může být pro naše tělo prospěšné například v podobě vinné koupele.

Teď už si projdeme jednotlivé kroky pro správné degustování vína.

Krok 1: Připravte si vhodné podmínky pro degustaci

Vaše vnímání může ovlivnit spousta věcí. Hlučná místnost ovlivňuje vaše soustředění. Pach z kuchyně může ovlivnit vaše smysly. Nevhodný tvar sklenice může zase ovlivnit chuť vína. Proto si přizpůsobte své okolí tak, abyste se mohli plně soustředit na degustování vína a nebyli jste nevhodně rozrušování. To nutně nemusí znamenat tmavou místnost bez oken. Degustaci si často lidé nejvíce užívají s přáteli. Jde jen o to najít vhodný kompromis mezi zábavou a schopností se soustředit.

Někdy může být degustace "náročná", je tedy vhodné zajistit si předem vhodné ubytování. Tomu, kdo bude degustaci vína podstupovat, můžete předem darovat dárkový poukaz na wellness, aby přechod z vinného sklípku do běžného "provozu", byl co nejpříjemnější.

Skleničky na víno by měly být z čirého skla, abyste mohli studovat barvu vína. Dále by sklenice měla rozhodně disponovat stopkou, abyste víno nezahřívali tím, že budete sklenici držet v ruce. Sklenice na červené víno jsou obvykle vyšší a mají širší ústí. Tento tvar lépe umožňuje, aby se při víření vína ve sklenici lépe projevily chutě a vůně. U bílého vína chcete snížit množství vzduchu, které se do něj dostane, takže tyto sklenice bývají užší s menším ústím.

Krok 2: Připravte si správně vína k degustaci

Pokud děláte ochutnávku vína s několika lahvemi, začněte s lehčími víny a postupujte k těm plnějším. V opačném případě se vaše chuťové buňky mohou na začátku procesu příliš unavit.

Vliv na vaše dojmy při degustaci bude mít také teplota vína a případné zbytkové chutě po jiném jídle nebo pití. Chcete co nejvíce neutralizovat degustační podmínky, aby víno mělo spravedlivou šanci ukázat, co v něm je.

Důležitá je správná teplota vína. Na každé správně láhvi od vína by mělo být uvedeno při jaké teplotě je vhodné jej servírovat. Snažte se této teplotě, co nejvíce přiblížit.

Mezi jednotlivými víny mějte k dispozici vodu, jemné ovoce nebo chléb, které vám pomohou vyčistit chuťové buňky.


Jak správně degustovat víno?

Krok 3: Degustace vína pohledem

Jakmile máte nachystáno vhodné prostředí, sadu vín a také jste ve vhodném rozpoložení, tak můžeme začít se samotnou degustací. Nejprve je však zapotřebí zkontrolovat víno pohledem.

Nejprve se podívejte přímo dolů do sklenice, pak podržte sklenici proti světlu a nakonec ji nakloňte tak, aby se víno převalovalo směrem k jejím okrajům. To vám umožní vidět celou škálu barev vína. Při pohledu dolů získáte představu o hloubce barvy, která napoví o hustotě a sytosti vína.

Pohled na víno přes boční stranu sklenice vám ukáže, jak je víno čiré. Zakalené víno může znamenat víno s chemickými nebo kvasnými problémy. Na druhou stranu může jít jen o víno, které nebylo filtrováno.

Krok 4: Správné víření vína

Nejčastěji opomíjeným krokem při degustaci vína je víření. Sklenici uchopte za spodní část stopky a prudce (avšak opatrně) s ní zatočte. Vaším cílem je zvětšit povrch vína a provzdušnit ho, čímž se uvolní více jeho vůní. Neotáčejte však déle než pět nebo šest vteřin, nejedná se o koktejl.

Krok 5: Degustace vína čichem

Teď, když jste si víno dobře prohlédli, můžete k němu přičichnout. Skleničku otočte, ale nezabořte do ní nos. Místo toho se nad ním vznášejte jako pilot vrtulníku, který zkoumá dopravní špičku. Udělejte sérii rychlých, krátkých přičichnutí, pak se vzdalte a nechte informace proniknout do mozku.

Zamyslete se nad prvními vůněmi, které vás napadnou, ať už jsou jakkoli vzdálené, a zapište si je. Řiďte se vlastními instinkty. Základní popisované vůně jsou ovocná, dřevitá, ostrá, květinová, kořeněná či oříšková. Vašemu nosu trvá 20 až 30 sekund, než je schopno se pustit do dalšího vzorku. Nesnažte se zběsile porovnávat vína mezi sebou, dejte tomu trochu času, abyste si mohli určit to nejlepší víno.


Jak správně degustovat víno?

Krok 6: Ochutnávání

Poté, co jste získali první dojmy z vína, jste připraveni ho ochutnat. Ochutnávejte po malých doušcích a s vínem pracujte v ústech, dokud nepokryje téměř všechny části vašeho jazyka. Tím se víno také zahřeje, provzdušní a pomůže uvolnit své chutě.

Opět se setkáte s širokou škálou ovocných, květinových, bylinných, minerálních, sudových a dalších chutí, a pokud jste si udělali řádnou degustaci čichem, většina z nich bude následovat přesně tam, kde vůně skončila.

Neexistuje jednotný vzorec pro všechna vína, ale vždy by měla existovat rovnováha mezi jednotlivými chutěmi. Pokud je víno příliš kyselé, příliš sladké, příliš trpké, příliš horké (alkoholické) či příliš hořké, pak se nejedná o vyvážené víno.

Chcete-li někomu darovat domácí degustaci vína, můžete věnovat dárkový poukaz na víno z naší nabídky, kdy obdarovanému dorazí výběrové víno přímo až do domu.

Krok 7: Vyčištění smyslů

Poté, co víno ochutnáte, nezapomeňte si udělat čas, než přejdete k další láhvi. Zapište si několik prvních dojmů, dokud jsou čerstvé. Smyslem degustace samozřejmě není identifikovat každou vůni a chuť. Cílem je zjistit, co se vám na víně líbí a co ne. Pokud ochutnáváte silná vína, nezapomeňte si pročistit ústa vodou, chlebem nebo ovocem.



Závěrem

Nyní, když jste pochopili základní kroky pro degustaci vína, je čas na vlastní experimentování. Může být docela užitečné vytvořit si o svých dobrodružstvích vinný deník. Pište si kompletní degustační poznámky k vínům, která vám chutnají i nechutnají. Zaznamenávání vlastností, které mají jednotlivá vína společné, vám bude nesmírně užitečné při nákupu vína.

Hledáte-li originální dárek, můžete věnovat dárkový poukaz na ubytování s vínem. Obdarovaný tak bude ubytován např. nad vinným sklípkem nebo přímo v blízkosti vinic.

Ve vínu je pravda, ale také při pití s rozumem, může být víno zdraví prospěšné. Víc o zdraví a zajímavých dárkových poukazech si můžete přečíst v našem článku "Podzim v duchu pevného zdraví".